Bent u verzekerd tijdens het telewerken?

Ben je een van de vele telewerkers op dit moment? En vraag je je weleens af wat er gebeurt als je thuis een ongeval hebt? Stel dat je van de trap valt wanneer je een koffie gaat halen: kan dat als een arbeidsongeval beschouwd worden? Het antwoord is ja, al zijn er wel een aantal voorwaarden in geval van telewerk.

In dit artikel geef ik je enkele basisvoorbeelden. Maar iedere situatie is anders. Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Neem dan zeker contact met me op!

Een ongeluk(je) thuis tijdens het telewerken?

Stel: je gaat een koffie halen in de keuken en schuift uit op de trap, je snijdt je in de vingers tijdens het middagmaal of je struikelt over een losliggende kabel van je laptop.
In die gevallen kan je op de arbeidsongevallenverzekering rekenen, op voorwaarde dat:

  1. het ongeval gebeurde op de plaats van telewerk (indien niet schriftelijk vastgelegd, je woonplaats of de plaats waar je gewoonlijk telewerkt);
  2. het ongeval gebeurde tijdens de geplande werkuren (indien niet schriftelijk vastgelegd, de uren die je zou moeten presteren als je gewoon op kantoor zou werken).

Belangrijk is dat het ongeval gebeurde tijdens een activiteit die je ook op kantoor zou kunnen uitvoeren. Je bent dus niet gedekt als je op je dak klimt en naar beneden valt, als je je verwondt terwijl je het gras afrijdt of als je je verbrandt tijdens het strijken. Die activiteiten hebben immers niets met de uitvoering van je arbeidscontract te maken.

En wat als je de baan op gaat?

Telewerkers moeten zich natuurlijk niet meer met de wagen of het openbaar vervoer naar het werk verplaatsen. Toch moeten de kinderen mogelijk nog naar school of naar de opvang gebracht worden. Is dat bij jou het geval? Dan ben je ook voor dat traject in principe gedekt.

Hetzelfde geldt wanneer je tijdens je lunchpauze naar de broodjeszaak of plaatselijke snackbar rijdt voor je middagmaal.

Meer weten? Contacteer me voor advies op maat

Het zijn uitzonderlijke tijden, zeker op het vlak van telewerk. Heb je vragen over jouw specifieke thuiswerksituatie of vraag je je af waarvoor je al dan niet verzekerd bent? Neem dan contact met mij op. Samen bekijken we jouw situatie. Ik geef antwoord op al jouw vragen.